Klikk på knappen for å lese rapporten
Utfordringen
iSpe er en web-applikasjon for screening og kartlegging av symptomer på psykiske lidelser, som er utviklet for å møte behovet for en individtilpasset og fleksibel psykisk helseundersøkelse. Applikasjonen er utviklet for personer med nedsatt kognitiv fungering, men manglet design og brukervennlighet for målgruppa.
Bakgrunn
I prosjektoppgaven min i Industriell design samarbeidet jeg med psykologspesialist og seniorforsker Oddbjørn Hove ved Helse Fonna. Målet var å redesigne deres iSpe-applikasjon, som er designet for pasienter med psykisk utviklingshemming og sosial angst. Applikasjonen brukes som et verktøy i behandlingen og er med på å sette riktig diagnose. Personer med nedsatt kognitiv funksjon (for eksempel nevroutviklingsforstyrrelser og lærevansker) har vanskeligheter med å uttrykke og formidle sine behov knyttet til mental helse. Egenrapportering og pasientdeltakelse er særlig viktig i vurdering og behandling av mentale helseproblemer. De eksisterende metodene for egenrapportering av symptomer på mentale lidelser er ikke utviklet for å imøtekomme behovene til personer med nedsatt kognitiv funksjon.
Å designe kognitivt tilgjengelige selvrapporteringstiltak øker betydelig den gyldige egenrapporteringen blant individer med nevroutviklingsforstyrrelser. Oppgaven ser derfor på hvordan design kan skape en kognitivt tilgjengelig løsning som er tilpasset pasientenes behov.
Metode
Prosessen kan beskrives med double diamond. Først utførte jeg primær- og sekundærforskning. Primærforskning inkluderte intervjuer med eksperter, observasjon av brukere og brukertest av prototype. Prototypen ble laget i Figma. Sekundærforskning bestod av en teoretisk artikkel jeg skrev om design for personer med nedsatt kognitiv fungering, og litteratur lest i forbindelse med denne.
Problemområder
Innsikten ledet til oppdagelsen av fem smertepunkter som vist under. Disse dannet rammene for designkrav til den endelige løsningen.
Brukertest
Første prototype i Figma ble brukertestet på fem personer med ulike nevroutviklingsforstyrrelser. Prototypen ble testet basert på brukervennlighet, farger, layout/oppsett, lesehjelp, navigasjon og progresjon.
Bidrag
Designet av katleggingsmodulen vil øke brukervennligheten og tilgjengeligheten for personer i målgruppa. Dette har vært et viktig bidrag for å fortsette arbeidet mot å øke selvrapportering av psykisk lidelse blant personer med nedsatt kognitiv fungering, og styrker forskningen til psykologspesialister og forskere som arbeider med dette.