Klikk på knappen for å åpne veilederen som PDF.
Bakgrunn
Dette prosjektet er min besvarelse fra faget TPD4144 - Design 6 våren 2022. I dette faget ble vi utfordret til å velge vårt eget prosjekt og ta tak i en rolle som vi fant meningsfull for oss selv. Jeg valgte å rette fokuset mot mental helse. Mental helse omfattet etterhvert alkoholmisbruk, som førte meg på veien mot alkoholkultur blant studenter.
Fag: Design 6
Når: 2021
Veileder for Studentersamfundet i Trondhjem - Skape en mer inkluderende alkoholkultur
Fakta
Noen viktige punkter som bidro til valget av dette temaet inkluderer:
• WHO's vedtatte mål om å redusere skadelig bruk med 10%
• Alkoholmisbruk er den tredje største psykiske lidelsen i Norge
• Koster samfunnet 100 milliarder kroner i året
• SHoT-undersøkelsen viser at studenter har en skadelig alkoholbruk
• Drikkepress i studentmiljøet og på arbeidsplassen
Målgruppe
Jeg bestemte meg for å rette oppmerksomheten mot studenter som målgruppe fordi jeg tror studenter er nøkkelen til å endre alkoholkulturen. Mange utvikler uheldige alkoholvaner i løpet av studietiden, og jeg ønsket å bidra til en positiv endring. Min tanke var at dersom dagens studenter endrer sin holdning til alkohol, vil dette føre til en generell forbedring i befolkningen på sikt.
Ambisjon med prosjektet
Dette var en åpen oppgave, og jeg hadde begrenset med tid. Ambisjonen min var å jobbe bredt og holde sinnet åpent for mulige retninger og problemstillinger. Prosjektet endte med en veileder for Studentersamfundet i Trondheim, da dette er et naturlig samlingspunkt for studenter i Trondheim. Jeg jobbet også med kommunikasjon opp mot engasjerte prosjekter slik som Lykkepromille, som i senere tid har arrangert alkoholfrie drinkmiksekurs på Studentersamfundet.
Hva vil bli undersøkt eller utforsket
Jeg ønsket å undersøke om det var alkoholkulturen blant studenter er skadelig, og om det er mulig å bruke design til å skape en bedre og tryggere kultur.
Hvilke metoder vil bli brukt
Jeg jobbet med utgangspunkt i en double diamond prosess. Hadde jeg kommet lenger i prosjektet ville jeg hatt fokus på co-design, og jeg ville utforsket action research for å effektivt observere om løsningene fungerte eller burde blitt endret.
Prosess
Dette prosjektet involverte grundig innsamling av innsikt og forskning. Jeg leste artikler om mental helse, alkoholmisbruk, alkoholkultur i ulike land, og studerte den nåværende situasjonen i Norge, spesielt blant studenter. For å samle data gjennomførte jeg en kvantitativ brukerundersøkelse hvor studenter besvarte spørsmål om deres alkoholvaner og erfaringer med drikkepress. Jeg brukte også resultatene fra SHoT-undersøkelsen aktivt i arbeidet mitt.
Samtidig som jeg arbeidet med sekundær forskning, gjennomførte jeg intervjuer med nøkkelpersoner på Studentersamfundet for å forstå organisasjonen bedre. Denne informasjonen ble en viktig ressurs i utviklingen av løsningen.
Resultat
Sluttresultatet ble en veileder der jeg samlet informasjonen, formidlet denne på en klar måte og sendte rapporten til styret i Studentersamfundet og konseptutvalget i Nybyggkomiteen til Studentersamfundet. Studentersamfundet er en etablert organisasjon med en rik historie og mange tradisjoner. Endringer er krevende å implementere i en slik organisasjon, spesielt med en "hukommelse" på to år grunnet utskifting av frivillige. Derfor la jeg stor vekt på hvordan jeg kommuniserte budskapet mitt, og til hvem, for å ha en sjanse til å påvirke og forankre budskapet.
I løpet av prosessen samarbeidet jeg med Studentsamskipnaden i Trondheim og deres prosjekter Lykkepromille og BedreUten. Etter prosjektets avslutning har Lykkepromille arrangert alkoholfrie drinkmiksekurs på Studentersamfundet.
Veien videre
Å utarbeide en klar prosjektplan når man arbeider med en åpen oppgave kan være utfordrende, og dette opplevde jeg i dette prosjektet. Det er mange veier å gå, så det er avgjørende å definere tidlig hva som er realistisk som sluttprodukt.
Som designer har jeg også lært viktigheten av å bygge selvtillit og tro på min evne til å løse problemer. Jeg må huske å søke hjelp og benytte verktøy for å komme videre i prosessen. Dette er viktige egenskaper å ta med seg inn i tverrfaglige team.
Dette er et prosjekt jeg gjerne skulle jobbet videre med. Det ville vært spennende å videreutvikle løsninger og forslag til hvordan fremtidens alkoholkultur kan se ut. Å jobbe innenfor helsefeltet var en givende opplevelse, og jeg har derfor valgt en helserettet oppgave i min masteroppgave.